Luminen kaivos ja koneita
Uutinen

Mineraaliklusterin yhteisöverot nousivat 415 miljoonaan euroon

Kaivosteollisuus ja sen ympärille syntyneet yhtiöt olivat jälleen kerran merkittäviä yhteisöverojen maksajia. Alan vaikutus heijastuu myös laajemmin lähialueiden taloudelliseen hyvinvointiin.

Vuonna 2022 yhtiöiden yhteisöverokertymä nousi 415 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 mineraaliklusterin yritykset maksoivat yhteisöveroa yli 275 miljoonaa euroa. Laskenta on tehty Verohallinnon koostamien yhteisverotietojen avulla ja sisältää kaivokset, kaivosteknologiayhtiöt, sulatot ja alan urakoitsijat. Lapissa kaivosyhtiöt olivat jälleen kerran kärjessä suurimpina yhteisöveron maksajina.

Lisäksi yhtiöiden toiminta tuottaa huomattavan määrän henkilöstön maksamia tuloveroja. Kaivosala on monilla paikkakunnilla suurin työllistäjä, jonka työpaikat edellyttävät korkeaa osaamista. Kaivosyhtiöt maksavat myös huomattavan määrän erilaisia veroja ja veroluontoisia maksuja kuten rojalteja ja maankäyttömaksuja.

Kaivosyhtiöt työllistävät myös huomattavan määrän alihankkijoita, joiden henkilöstöä voi löytyä kaivosalueelta jopa yhtä paljon kuin kaivosyhtiön omaa henkilöstöä. Suorien vaikutusten lisäksi kaivos vahvistaa alueen taloutta epäsuorasti. Työtä syntyy muun muassa kuljetuksiin, ravintoloihin ja kauppaan.

”Yhteisöverotilastot ovat erinomainen esimerkki alan taloudellisesta jalanjäljestä ja paikallisesta vaikutuksesta”, toteaa Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Arviomme mukaan vuosi 2023 tulee kuitenkin olemaan taloudellisesti selvästi vuotta 2022 heikompi ja se tulee näkymään myös mineraaliklusterin yhteisöveroissa.

Lisätietoja

Pekka Suomela
+358 40 533 2848
pekka.suomela(at)teknologiateollisuus.fi

 

Aiheeseen liittyvää